Ai terminat de scris prima schiță a cărții tale. Te simți ușurat, poate chiar euforic. Cu toate acestea, ești doar la jumătatea drumului. Într-adevăr, acum este timpul să vă reluați textul. Ți-ai dat frâu liber imaginației până acum (și asta e un lucru bun!), dar este evident că manuscrisul tău este încă departe de a fi perfect. Este timpul să stabilești un diagnostic al cărții tale pentru a o rescrie mai bine, a o reciti, a o rafina etc. până când obțineți o carte de înaltă calitate.
Rescriere
Odată ce diagnosticul a fost stabilit de un profesionist, va trebui să treci printr-o fază de rescriere. Adică, ataci substanța manuscrisului tău. Pentru a face acest lucru, va trebui să treceți peste textul dvs. de mai multe ori, căutând mai multe elemente: Incoerențe: În ciuda atenției pe care i-ați acordat-o, cartea dvs. conține cel mai probabil inconsecvențe (mai ales dacă este un roman). Va trebui, așadar, să te asiguri că succesiunea evenimentelor este logică, că nimic nu pare ciudat sau exagerat, că personajele acționează realist… Sunt multe elemente de verificat și, prin urmare, această fază poate dura mult timp. Pasaje inutile: este foarte comun ca prima schiță a cărții tale să conțină pasaje care nu adaugă nimic cărții. Aceasta poate fi sub formă de descrieri redundante, dialoguri plate sau elemente deja introduse cititorului. Oricum, va trebui să scapi de pasajele sale pentru a-ți îmbunătăți textul. Pasaje lipsă: la fel cum unele pasaje din cartea dvs. pot fi inutile, altele pot lipsi. Pe măsură ce treceți înapoi peste text, s-ar putea să descoperiți că nu ați dezvoltat suficient un personaj, că o scenă nu are condiment sau că ați uitat să comunicați cititorului informații esențiale. Fă-ți timp, chiar dacă înseamnă a rescrie un întreg capitol, merită efortul! Rescrierea primei schițe este un pas foarte important. Chiar dacă s-ar putea să nu ți se pară foarte stimulant, nu vei regreta că te-ai dedicat!
Corectare
Odată ce rescrierea manuscrisului tău este completă, va trebui să te ocupi de corectarea lui, adică de formulare. Acest pas necesită mai puțină gândire, dar poate părea totuși mai complicat. Într-adevăr, elementele care trebuie revizuite pot fi mai dificil de identificat. Cu toate acestea, iată principalele puncte la care trebuie să acorzi atenție:
Repetiții: sunt neapărat numeroase în textul dvs. și pot lua forme diferite. Cel mai obișnuit caz este găsirea a două cuvinte sau formule identice plasate unul lângă celălalt. Cuvintele care sunt îndepărtate, dar repetate de multe ori în textul dvs. pot fi, de asemenea, enervante. În cele din urmă, trebuie să te ocupi de ture similare de frază sau de prea multe participii prezente. Pentru a rezolva aceste probleme, poți folosi sinonime, sau chiar rescrie propozițiile care te deranjează.
Propoziții lungi și/sau inelegante: propozițiile care par nesfârșite sau care par ciudate pot scoate cititorul din text. Dacă lucrul se repetă, îl poate împinge chiar să nu mai citească. Prin urmare, este important ca propozițiile din cartea ta. să fie bine construite.
Vocabular inadecvat: cuvintele pe care le-ai ales s-ar putea să nu fie cele mai potrivite. Pe de o parte, unele pot să nu corespundă cu adevărat sensului pe care ați vrut să le oferi. Pe de altă parte, registrul folosit poate să nu fie cel potrivit: de exemplu, un țăran nu folosește aceleași cuvinte ca un nobil. Vocabularul prea extins sau prea colocvial poate părea ciudat pentru cititorii tăi. În cele din urmă, este posibil să dorești să dai personajelor tale caracteristici (ticuri de limbaj etc.) pe care este mai bine să le respecti constant pentru a evita o schimbare inexplicabilă.
Odată finalizați acești pași de corectare și rescriere, cartea ta. va fi deja mult mai avansată! Într-adevăr, poți oferi cea mai bună poveste sau cel mai bun conținut din lume, nu vei realiza nimic dacă cartea ta nu este plăcută de citit.
Rescrierea și corectarea unei cărți poate fi uneori dificilă. Ești cufundat în textul tău și îl știi aproape pe de rost: inevitabil, unele elemente aparent evidente ți-ar putea scăpa. Așadar, iată câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a îmbunătăți rezultatul acestor pași: Citește manuscrisul cu voce tare: auzind textul, mai degrabă decât citindu-l, poate fi mai ușor să descoperi lucruri ciudate. Lasă cartea să se odihnească: a face un pas înapoi față de munca ta vă poate permite să te detașezi de ea. A aștepta câteva săptămâni sau chiar câteva luni înainte de a te scufunda înapoi în el este adesea foarte util. Imprimă-ți textul: unora le este mai ușor să relueze un manuscris pe hârtie decât pe computer. Dacă această metodă te poate ajuta, ea necesită totuși să introduci modificările pe versiunea digitală. Cere ajutor unei persoane dragi: este recomandată o privire din exterior asupra muncii tale. Acești „cititori beta” vor putea să sublinieze lucruri care i-au deranjat sau pe care nu le-au înțeles, ceea ce permite să îți îmbunătățești cartea. Unele dintre aceste metode te pot ajuta, în timp ce altele nu sunt utile. Fiecare lucrează diferit, așa că depinde de tine să găsești modul de lucru care funcționează cel mai bine pentru tine!
Corectarea cărții
Dacă calitatea unei cărți depinde de intriga ei, de scenariul ei, de povestea ei, depinde și de calitatea editorială a textelor sale. Sintaxă, conjugare, ortografie, atâtea elemente care trebuie să tindă spre excelență dacă se dorește să obțină favorurile cititorilor. Câteva greșeli de tipărire sunt suficiente pentru a păta reputația cărții tale. Pentru a remedia acest lucru, echipa noastră îți oferă servicii profesionale de corecturi pentru a face din cărțile tale repere ale genului.
Coperta
Cartea ta este terminată după o muncă imensă de scriere, corecturi și corecții. Acum te poți concentra pe crearea copertei. Este un element cheie al succesului, deoarece este primul lucru pe care un cititor îl va vedea din cartea ta (sau nu). Coperta trebuie să-l facă pe cititor să dorească să fie interesat de conținutul său. Aceasta este o condiție prealabilă pentru actul de cumpărare: dacă cititorul nu observă coperta ta printre sute de mii de altele, nu o va cumpăra. Cu atât mai mult motiv să te ocupi de crearea copertei tale, încredințându-l tu Editurii OrhiDeea.
Noi, de la Editura OrhiDeea credem că fiecare iubitor de scris are sufletul unui scriitor. A fi publicat este doar concretizarea unui proces literar; un proiect de roman, autobiografie, nuvelă, eseu sau poem prinde viață. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să urmezi anumiți pași, pe care îi numim în industrie „servicii pre și post-publicare”. Sunt diverse, toate esențiale, dar nu trebuie să ni le încredințezi pe toate. Din acest motiv, îți oferim servicii de publicare de la corecții ortografice, până la aspectul textului tău., inclusiv instrumente promoționale și coperta cărții tale.
Din tirajul comandat, 7 ex. sunt expediate de editură la Depozitul Legal de carte, conform L 111/1995( http://bibnat.ro/Depozit-legal-s23-ro.htm). La noi, drepturile de autor vă aparțin. Nu cerem cesiunea acestora.
Autorul e liber să-și vândă cărțile la prețul dorit. Dacă acceptați oferta, va rugam sa ne transmiteti copia scanată (sau poza) a buletinului, adresa de expediere, titlul cărții, tirajul și un nr de tel. util curierului la livrare. Aceste informații se transmit online, ele fiind necesare doar la completarea contractului . La cererea autorului ele pot fi șterse după livrarea cărților.
Cartea va avea ISBN si Descriere CIP acordate de Biblioteca Nationala a Romaniei.